П'ятниця, 03.05.2024, 22:24
ЖФК
"Нафтохімік"

Меню сайту

Наше опитування
Як виступить "Нафтохімік" в 2013 році
Всього відповідей: 31

Головна » 2011 » Квітень » 22 » Представлення суперника. Ятрань (Умань)
Представлення суперника. Ятрань (Умань)
14:26

6 травня 2008 в пяти містах нашої держави 10 команд вийшли на старт чергового чемпіонату України з футболу серед жінок. Вперше за всі роки на такому рівні буде представлено і Черкаську область. Адже вже можна говорити про історичний факт – свій перший офіційний матч провела жіноча команда ФК «Ятрань-Уманьферммаш» (Уманський район).
Свою історію команда с Уманя ропочинає с 2007 року, коли починає формуватися жіноча команда. І вже в перші роки робота приносить свої результати. Команда виграє майже всі турніри, на які їх запрошують.
2007
Так, вже в січні завершились відбіркові ігри Чемпіонату ЦР ВФСТ «Колос» з міні-футболу серед жінок. В цих змаганнях стартувало у 3-х зонах 14 колективів і в два кола вони виборювали по дві путівки до фіналу. В Одеській області «Іллічівець-Умань» впевнено завершив розпочату ще в грудні справу і , здобувши в 8 іграх 7 перемог при одній нічії, потрапив до фіналу. У лютому фінал згаданого вище Чемпіонату відбувся в Умані, в спортзалі УДПУ. Тут всіх зачарувала гра «Біличанки» з Київщини, яка закономірно і стала чемпіоном, а ось срібні нагороди виборола команда нашого міста, яка в драматичному поєдинку розійшлась «миром» з гостями з Маріуполя (3:3) але перемогла 3:1 одеситок. Це були перші нагороди всього уманського футболу на всеукраїнському рівні серед дорослих починаючи з 37-го року минулого століття.
Того ж року стартував перший чемпіонат області з мін-футболу серед жінок, що проводила федерація футболу області. Серед 11 команд 2 представляли наш край. Тріумфально пройшов турнірну дистанцію «Іллічівець-Умань». На шляху до фіналу з двозначними рахунками розтрощили Катеринопіль і Тальне, в півфіналі шість «сухих» мячів отримала Шпола.
Головним турніром 2007 були ІІІ літні ігри Черкащини. У відбірковому турнірі в Умані збірна міста перемогла 5:1 Христинівку і 3:0 Тальне. У півфіналі в Черкасах розгромили 3:0 Черкаський район. Фінал – проти господарів. Знову протистояння з командою Черкас. Гарний, досвідчений суперник повів в рахунку. Але уманчанки проявили недюжий характер, відновили рівновагу в рахунку а потім, приборкавши нерви, перемогли в серії пенальті – Умань стала чемпіоном ІІІ літніх ігор області ! до цього дня в жодному з ігрових командних видів наше місто за всі роки не перемагало. Чемпіонські медалі отримали : Л.Зінцова, Т.Хоменко, Г.Матвійчук, О.Гуржій, А.Чернега, А.Миронович, В.Лишаєватенко, А.Кваша, В.Калінчук, А.Гончарук, І.Крацик, І.Олійник, І.Лиман, В.Бабенко, О.Городецька.
Відразу ж районна команда виборола комплект «лише» срібних нагород в областній спартакіаді школярів, поступившись тільки за різницею м’ячів переможцю.
В травні було вже традиційно виграні нагороди обласного турніру на призи «Шкіряний мяч» - районна команда стала «срібною» серед дівчат 1994-95 р.н.
З 1-го липня в Переяславі-Хмельницькому стартував щорічний футбольний турнір серед дівчат під гаслом «Хто ти, майбутній олімпієць?», який проводить ЦР ВФСТ «Колос». Наші молодші дівчатка- 1993-94 р.н. – дебютували на національному рівні. І змогли здобути після 8 ігор бронзові медалі серед 11 претендентів.
А старшим – 1991-92 – потрібно було відстоювати минулорічний чемпіонський титул. У перших 7 матчах вони здобули 7 «сухих» перемог з загальним рахунком 22:0. Все, як і торік, вирішувалось у матчі з дуже гідним суперником – костопільською «Родиною». І тут вдалось втримати свої ворта на замку! А відтак – і чемпіонський титул ще на рік за представницями Уманського району ! Чемпіонами стали : Н.Ребрина, І.Ребрина, В.Лишаєватенко, А.Чернега, О.Гродецька, О.Бреус, І.Павленко, В.Калінчук, А.Никонець, О.Лизун, М.Стеценко, А.Фортуна.
У вересні в цих же вікових категоріях Уманський район більше ніж гідно представляв всю нашу область в тому ж Переяслав-Хмельницькому на фіналі Всеукраїнських сільських ігор. По вісім команд сподівалось на успіх. Але знову заслужено тріуфували дівчата «Надії-Ятрань» ! Тільки тепер чемпіонами стали молодші, а старші, поступившись вже просто розлюченим спортсменкам спортивного інтернату в Костополі в фіналі, додали до комплекту срібло. На довго запамятається нашим красуням, як їм нагороди вручали на переповненому бориспільському стадіоні всесвітньовідомі зірки футболу.
Тепер «золото» приміряли :А.Буріма, Н.Івашкевич, Н.Ренгач, Ю.Лещенко, В.Шумкова, Н.Марадуда, О.Матвієнко, В.Гоноз, А.Фортуна, К.Діденко, Є.Горда.
2008
Команда провела в сезоні 14 ігор, що пішли в офіційний залік Чемпіонату ( дві гри в Умані не відбулось: з харківською командою по причині відмови гостей грати на штучному полі і «Іллічівка» не прибула взагалі). Здубуто 3 перемоги і 3 нічії, 8 поразок. Підсумкове місце- 8, передостаннє.Такий результат не назву позитивним. Адже на початку сезону озвучили намір боротись за золоту середину. По результатам першого кола так і було – 5-6 місце. Але в другому колі команда однозначно не добрала очок. Якби ми спромоглись здобути перемогу в хоча б одному з трьох виїзних матчів, то фінішували б на шостому місці. І якщо в Костополі і Херсоні поступились практично рівним суперникам (хоча і не зовсім справедливими були такі результати), то надати можливість аутсайдерам-одеситкам взяти по суті єдине очко за рік – це було неприпустимо. Якщо ж згадати ще відібрану арбітрами на 92-й хвилині заслужену нічію в матчі з «Дончанкою», то випливає якраз задеклароване 5 місце, що дозволило б по іншому оцінити підсумкове місце. І воно було цілком по силам. А відтак потрібно особливо ретельно проаналізувати прожитий рік, щоб прогресувати надалі.
На домашній арені: 6 матчів - 2 перемоги, 2 нічії, 2 поразки, м’ячі 6:9. В гостях: 8 матчів – 1 перемога, 1 нічія, 6 поразок, м’ячі 4:18.
2009
Другий сезон у вищій лізі – як другий стрибок з парашутом. Перший раз – не так страшно, оскільки ще не розумієш на що йдеш. Правда, що стосується «Ятрані-Уманьферммаш», то тут мова, звичайно не про страх, але аналогія доволі доречна і красномовна. Головне, що навіть в умовах кризи керівництво Уманського району віднайшло можливість збрегти фінансування жіночої футбольної команди. Правда, таж таки криза не дозволила знайти підтримку жодного спонсора. Отож питання вже на початку сезону йшло не про боротьбу за верхні щабелі турнірної таблиці, а було більш приземленим – зберегти команду, людей. Надії, що юнні футболістки своєю наполегливою працею на тренуваннях поступово таки почнуть перетворювати свою перспективність в результат, штовхала тренерів на важку працю….
Тут потрібно зазначити, що свої домашні матчі проводить , без перебільшення, на найвищому рівні. Жодна команда чемпіонату не може похвалитися 7-тисечним новеньким стадіоном, з газоном, якому можуть позаздрити значна частина чоловічих команд. А ще є стандартне поле зі штучним покриттям. Не обділені жіночі команди в Умані і увагою уболівальників – 100-тисячне місто не розбещене футболом. А тому цілком доречним виглядає зберегти жіночу команду з таким перспективами для розвитку. До того ж в її складі грають футболістки, яким в більшості не виповнилося і 20 років. Ось в цьому і полягає причина, що очковий доробок уманчанок такий мізерний – не вистачає досвіду. Немає в складі виконавця, який зможе повести цю юнь за собою. А тому і втрачені очки вдома з «Родиною», в інфарктному матчі з «Атексом», з «Дончанкою» (в обох матчах в Умані – кубковому і чемпіонат). Проте 4 гравців поїдуть в складі «молодіжки» до Азейбарджану – Стець, Аілінкий, Городецька, Стеценко. Залишається сподіватися, що таки і успіхи прийдуть до молодої команди.
Переглядів: 1032 | Додав: Flinty | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входу

Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук

Друзі сайту

Російський жіночий футбол

Статистика

Copyright Igor © 2024Використовуються технології uCoz