Неділя, 28.04.2024, 17:52
ЖФК
"Нафтохімік"

Меню сайту

Наше опитування
Як виступить "Нафтохімік" в 2013 році
Всього відповідей: 31

Головна » 2008 » Березень » 3 » Зі стану команди
Зі стану команди
21:21

Як не прикро, але жіноча футбольна команда „Нафтохімік” (Калуш), яка минулого року досягла найбільшого успіху за всю історію виступів команд Івано-Франківщини з ігрових видів спорту у змаганнях різних рівнів – стала чемпіоном України, може припинити своє існування. Принаймні сьогодні залишається під великим питанням її участь в цьогорічному чемпіонаті України, а відповідно й турнірі Кубка УЄФА, який є майже аналогом чоловічої Ліги чемпіонів. Одна з основних причин такої кричущої для жіночої футбольної команди ситуації пов’язана з фінансовою неспроможністю ФСК „Нафтохімік” об’єднаного профкому „ЛУКОР-Карпатнафтохім”, в структурі якого вона перебуває, самотужки утримувати цей колектив.


Недостатньо для збереження й продовження виступів команди у вищій лізі національного чемпіонату і бажання та всебічної підтримки з боку президента ФК „Нафтохімік” – генерального директора ТОВ „Карпатнафтохім” Сергія Чмихалова, оскільки очолюване ним підприємство вже тривалий період працює збитково з причини постійного зростання цін на енергоносії, сировину, залізничні перевезення, подорожчання орендної плати за землю, про що в газеті „КН” вже неодноразово повідомлялося. Крім того, на підприємстві сьогодні ведеться будівництво двох нових виробництв, без введення яких в експлуатацію воно не зможе домогтися поліпшення свого екологічно-фінансового стану.
 
– Про це згадувалося на недавній зустрічі з генеральним директором ТОВ „Карпатнафтохім” Сергієм Чмихаловим, яка стосувалася подальшої долі жіночої футбольної команди, – розповідав спортивний директор ФК „Нафтохімік” Валерій Сушко. – Йшлося, зокрема, про те, що без залучення коштів на утримання команди з інших джерел вона приречена на припинення свого існування.

– А з приводу цього якісь заходи вживалися особисто вами та, можливо, ще кимось?

– Ми з головою ФСК „Нафтохімік” Василем Худиним, а часто й з головою об’єднаного профкому „ЛУКОР – Карпатнафтохім” Олегом Кушликом практично з листопада минулого року оббиваємо пороги різних установ, організацій та підприємств не тільки міста Калуша. Зверталися до різних керівників також з офіційними листами, в яких просили фінансово допомогти жіночій команді, але ніхто досі нічого конкретного не пообіцяв. Щоправда, голова Івано-Франківської обласної ради Петро Олійник, з яким ми теж мали зустріч, не відмовився посприяти у вирішенні нашого питання, але заявив, що „коштами розпоряджається голова облдержадміністрації Микола Палійчук”. До нього делегація на чолі з Олегом Кушликом двічі намагалася потрапити на прийом, однак М.Палійчук жодного разу до свого кабінету нікого з нас не запросив.
 
Ніяк не відреагували на звернення ФК „Нафтохімік” з приводу надання допомоги на утримання жіночої футбольної команди в міській та обласній федераціях футболу України, управлінні у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Калуської міськради та головному управлінні у справах молоді та спорту Івано-Франківської ОДА.
 
Похвально, звичайно, що згідно з прийнятим бюджетом міста на 2008 рік, на розвиток фізкультури і спорту в Калуші виділено 2 млн. 274,4 тис. грн. Але зовсім не тішить те, що з цієї суми грошей аж 0 грн. передбачено використати на утримання жіночої футбольної команди „Нафтохімік”, яка прославила Калуш на всю Україну, дала йому за минулий рік 20 майстрів спорту України і здобула право виступати у змаганнях європейського рівня. У це навіть вірити не хочеться, бо команда „відкрила” для міста, всієї Івано-Франківської області дорогу в Європу, а місцева влада, схоже, сьогодні більше зацікавлена в тому, щоб професійні футболістки шукали собі роботу в інших містах України та зарубіжних клубах.
 
– А особисто мер Калуша Ігор Насалик такої ж думки?
 
 – Можливо. Принаймні фінансово підтримати команду не пообіцяв. Під час зустрічі з нами він тільки зайвий раз нагадав, що у бюджеті міста-2008 кошти на утримання ФК „Нафтохімік” не передбачені, а для міської чоловічої футбольної команди, яка виступає двома складами (дорослим і юнацьким) в обласній першості, виділено 200 тис. грн.
 
– Гравців „Нафтохіміка” ще не розкупили різні клуби?
 
 – Ніхто з футболісток не має особливого бажання кудись йти з Калуша. Всі вони воліли б надалі виступати за „Нафтохімік” в чемпіонаті України і в його складі вперше спробувати свої сили в розіграші Кубка УЄФА. Офіційно залишили команду тільки воротар національної збірної України Катерина Самсон, яка наприкінці минулого футбольного сезону подалась до чернігівської „Легенди”, Катерина Боченко та білоруска Лілія Кісєлєвіч, з якими не укладено нових контрактів. Остання вирішила зав’язати з футболом, а Боченко, мабуть, виступатиме за команду „Іллічівка”, яка формується в Маріуполі й утримуватиметься за кошти спонсора – заводу ім. Ілліча. Всі інші гравці „Нафтохіміка”, крім болгарок Єлісавети Тодорової та Радослави Славчевої, з 3 до 25 лютого перебували на тренувальній базі у Вістовій, де проходили перший етап підготовки до початку нового футбольного сезону. З ними тренувались і чотири вихованки Івано-Франківської ДЮСШ №3, які за віком вже можуть виступати у вищій лізі чемпіонату України. І ми хотіли їх залучити до зимового чемпіонату України, який нещодавно розпочався у Маріуполі в манежі, але заявку на участь у ньому команди „Нафтохімік” не подали, бо одразу п’ять основних гравців виявились хворими. Однак у Маріуполь деякі наші футболістки поїхали, оскільки їх запросили виступити за інші команди. Так, за маріупольську „Іллічівку” гратимуть Тетяна Рижова, Тетяна Аполлоніна та молдаванка Крістіна Долговічі. До цієї ж команди ми також раніше відпустили на перегляд Оксану Нефьодову, Катерину Боченко та Валентину Кривоблоцьку. Крім того, наша білоруська легіонерка Катерина Шрамок сьогодні перебуває в таборі команди „Житлобуд-1”, а Юлія Гнидюк практикується у донецькій команді „Дончанка-ЦПОР”.
 
– Можливе таке, що ці та інші гравці „Нафтохіміка” будуть виставлені на трансфер і надалі виступатимуть за інші клуби?
 
– Не виключено, якщо не поліпшиться ситуація з фінансуванням нашої команди, не зголосяться якісь підприємства та організації, які разом з „Карпатнафтохімом” будуть її спонсорами. Але, як кажуть, надія вмирає останньою. Тому хочеться вірити, що жіноча футбольна команда в Калуші все-таки збережеться.
 
– Коли стартує цьогорічний чемпіонат України і скільки орієнтовно команд в ньому виступатиме?
 
– Перший тур чемпіонату України розпочнеться на початку травня, а заявки на участь у змаганнях команди повинні подати у квітні. За інформацією, якою володію на сьогоднішній день із спілкувань з тренерами, до вищої ліги готується повернутись одеська „Чорноморочка”, а її дебютантами хочуть стати уже згадувана маріупольська „Іллічівка” та ще одна команда з Умані. Готуються до виступів у цьогорічному чемпіонаті України і сім команд-учасниць минулорічного чемпіонату. Звісно, що в цій компанії хотіла б бути й команда „Нафтохімік”.
 
Розмову вів Василь Ткачук, тижневик "Калуський нафтохімік".
 
На світлині фрагмент вручення нагороди "Золота Ніка 2007" як кращій спортивній команді Івано-Франківської області 2007 року.
Переглядів: 908 | Додав: Igor | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входу

Календар новин
«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Друзі сайту

Російський жіночий футбол

Статистика

Copyright Igor © 2024Використовуються технології uCoz